30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

CashBack: Když pokladna funguje jako bankomat

Zažíváme sice boom bezhotovostních, bezkontaktních, karetních, internetových, mobilních a dalších variant digitálních plateb, ale peníze v jejich materiální podobě stále ještě občas potřebujeme mít v kapse či peněžence. Kvůli hotovosti není ovšem pokaždé nutné absolvovat cestu k bankomatu nebo na bankovní pobočku. Při platbě kartou za zboží v minimální hodnotě 300 Kč nám může požadovanou hotovostní částku až do výše 1 500 Kč vyplatit, a samozřejmě i zaúčtovat, většina hypermarketů, supermarketů a také řada fastfoodů, lékáren, drogerií, prodejen oděvů, čerpacích stanic a dalších obchodů. Služba se nazývá CashBack.

Prodejny, u jejichž pokladen je k dispozici, jsou pro snadnější identifikaci označeny nálepkou s logem CashBack. Výhodou pro zákazníky je, že za CashBack se v naprosté většině případů nic neplatí, zatímco výběr bez poplatku z bankomatů vlastní banky je často limitován nějakou podmínkou. Vždy zdarma tedy není. Inkaso z bankomatu cizí banky je pak zpoplatněno v naprosté většině případů, v Česku v průměru asi 20 korunami.

CashBack je ale zadarmo jen u placení debetní kartou. Při použití kreditky je výběr úročen. Aktuální tarify si pro jistotu ověřte u svého finančního ústavu.

V Česku je podle Sdružení pro bankovní karty 8 586 provozoven nabízejících CashBack. Tedy skoro 2x více než 4 562 nainstalovaných bankomatů. Přitom v roce 2014 lidé z tuzemských bankomatů vybrali 628 miliard Kč. Tedy skoro 1000x více než 702 milionů Kč, které si vyžádali jako CashBack.

Češi tedy moc „nekešbekují“. Částečně je to zmíněnou minimální útratou 300 Kč a druhak tím, že o této v Česku devět let staré finanční službě, která nemá zrovna masivní reklamu, většinou ani nevědí.  A to je škoda. Zejména v regionech, kde je nízká penetrace bankomatů a platebních terminálů, jde o docela užitečnou a čas šetřící možnost, jak získat cash, tedy peníze na ruku.

Nicméně CashBack v Čechách a na Moravě určitě neřekl poslední slovo a dočká se opakovaného, tentokrát úspěšného, startu. Minimálně proto, že obchodníkům rozšiřuje spektrum nabízených služeb. Znamená pro ně konkurenční výhodu a vyšší obrat. Snižuje také náklady a rizika spojená s držením hotovosti. Zároveň transakční poplatek, který odvádí prodejce při platbě kartou bance, se od letošního prosince dle pokynu EU sníží zhruba na pětinu. Takže platby kartou a s ní spojené služby budou pro prodejce lákavější. Zvýší to tak jejich motivaci k pořízení platebního terminálu.

Není ovšem CashBack jako CashBack. Termín se používá také pro získávání zpětných bonusů za realizované platby kartou a rovněž v případě zpětného vracení části peněz zaplacených za zboží v rámci prodejní akce. Označuje se jím rovněž nárokování zahraničního DPH.

Zdroj: www.kolikmam.cz

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.