30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Úvěr má několik podob

Snad každý člověk ve svém životě toužil po pořízení nějaké své vysněné věci. Ne vždy nám naše finanční prostředky stačí na pořízení toho, po čem toužíme. Poté uvažujeme nad tím, jak si vytouženou věc pořídit. Pokud si budeme pořizovat jen nějaké drobné věci do 5 000 Kč, tak si na ně můžeme každý měsíc odkládat určitou finanční částku. Jak ale vyřešit situaci, kdy jde o mnohem dražší věc k pořízení?

I tato situace má své řešení. Pokud uvažujeme o pořízení auta, notebooku, dovolené… můžeme k tomuto účelu využít úvěr. Není zrovna nutné mít ekonomické vzdělání k tomu, abychom věděli co je to úvěr. Každý z nás tuší, co si má pod pojmem úvěr představit. Přesto není na škodu, přiblížit si význam tohoto slova.

Víte – li jistě, že si danou věc chcete vzít na úvěr, je vhodné dopředu si zjistit informace. Především informace o tom, co je to úvěr, jaké druhy a typy úvěru máme, kde se o úvěr žádá. Tyto základní informace vám pomohou se lépe orientovat v nepřeberném množství nabídek úvěru. Nejvhodnější je vzít si úvěr od banky. Banka na rozdíl od nebankovních společností poskytujících úvěry má nižší úrokovou sazbu. Je zbytečné přeplatit za úvěr více úroků, než je nutné.

Co je to úvěr

Úvěr je forma dočasného postoupení zboží nebo peněžních prostředků věřitelem dlužníkovi. Je poskytován na principu návratnosti věřiteli. Věřitel poskytne dlužníkovi zboží či peněžní prostředky a dlužník je ochoten za tuto půjčku po uplynutí doby splatnosti zaplatit určitý úrok. Dlužník má tedy díky věřiteli zboží nebo finanční prostředky, které potřebuje.

Druhy úvěru

V České republice existují dva základní typy úvěru. Prvním typem úvěru jsou úvěry bankovní. Tyto poskytuje dlužníkovi banka. Mají větší požadavky na bonitu (schopnost splácet) a zajištění úvěru klienta. Výhodou bankovních úvěru je výhodnější úroková sazba a možnost odložení splátky.

Druhým typem jsou úvěry nebankovní. Ty jsou poskytované firmami, které se zabývají poskytováním úvěru primárně. Nebankovní úvěry mají malé požadavky na bonitu klienta a zajištění úvěru, ale jejich nevýhodou je vysoká úroková sazba a důraz na včasné splácení.

Typy úvěru

Úvěry lze rozdělit podle účelu. Jedná se tedy o úvěry účelové a úvěry neúčelové.

Účelové úvěry – banka bude vyžadovat doložení použití úvěru. Klient může využít účelový úvěr jen na nákup spotřebního zboží. Účelový úvěr po schválení většinou banka ihned převede na účet klienta.

Neúčelové úvěry – mají vyšší úroky a klient nemusí bance dokládat použití neúčelového úvěru. Banka klientovi může poskytnout úvěr v hotovosti nebo převodem na účet.

Stejně typy úvěru rozlišují i nebankovní společnosti.

Žádost o úvěr

Žádost o úvěr se podává u banky. Ta sepíše s žadatelem o úvěr žádost a poté i úvěrovou smlouvu. Banka si bude zjišťovat osobní údaje klienta a jeho finanční situaci. Když bude vše v pořádku, podepíše se úvěrová smlouva. Získat úvěr je jednodušší než získat hypotéku. Stejný postup je i u nebankovních společností.

Pro vyvarování se nepříjemností s nebankovními společnostmi je vhodné vzít si úvěr od banky. Banka má jednoznačně stanovené podmínky i výši úrokové sazby. Nebankovní společnosti často mají až lichvářský úrok. V případě nedodržení termínu splatnosti, vám nebankovní společnost může pořízené věci zabavit. Dobře si proto rozmyslete, u koho si úvěr vezmete.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.