30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Investiční zlato nabízí možnost investování bez DPH

Zlato patří dlouhodobě k zajímavým investicím. Zejména v době, kdy jsou úrokové sazby minimální, a kdy se nelze spolehnout ani na akciový trh nebo kurzy měn, je zlato sázkou na jistotu.

Do zlata lze investovat v podstatě dvěma způsoby. Prvním je investice do akcií firem, které zlato těží. To je ale investice do akcií a akciové trhy jsou již dlouhodobě nejisté. Druhou možností, mnohem jistější, je fyzický nákup zlata. I ten pak má více podob. Prvním je nákup zlatých šperků. Uvádím jej na začátku, ale ne proto, že by šlo o nejlepší investici – právě naopak. Množství zlata bývá ve špercích minimální. Pokud navíc nemají prokazatelně historickou hodnotu, odvíjí se jejich cena od jejich designu a vkusu nakupujícího. Takže i když často slýcháme prodejce šperků, jak je investice do nich výhodnou, není to pravda. Šperky a jejich úlomky, není možné ani prodat u klasického prodejce investičního zlata. Vykoupí vám je pouze některá zlatnictví.

Kvalitní investicí do zlata představuje investice do zlatých mincí nebo do zlatých slitků

 

Nákup zlatých mincí

Investice do mincí má zejména tu výhodu, že si ji lze velice zajímavě rozložit. Každý rok si pořídíte třeba jednu, dvě mince. Případně si můžete doma s manželkou říct, že si je budete dávat k svátkům a k výročím navzájem, a tím současně budete dobře investovat své finance. Nemusíte být numismatikem, abyste do mincí začali investovat. Ale pokud ze sbírání zlatých mincí uděláte navíc svého koníčka, proč ne!

Výhodou investice do zlatých, ale třeba i do stříbrných mincí, je i to, že mince mají nejen hodnotu zlata, ale i hodnotu uměleckou, sběratelskou a někdy i historickou. Zejména různé české, slovenské a československé mince jsou mezi sběrateli ceněné mnohem výše, než je cena samotného zlata mincí.

Nákup mincí je anonymní. V případě zájmu je pak máte možnost směnit za investiční slitky. Tuto službu poskytuje například specializovaná prodejna v pražském Obecním domě.

Investice do zlatých slitků

Nejklasičtější formou investování do zlata je však přímo nákup investičních slitků. Ty se prodávají v různých velikostech, a tedy i za různé ceny. Cena zlata se však každý den mění. Denně se tedy mění i cena zlatých slitků. Na webových stránkách www.zlate-mince.cz máte možnost sledovat aktuální vývoj cen zlata a rovnou si i vybrat vhodné investiční slitky.

Zlato je nutné nakupovat s rozvahou a u specializovaných firem

Rozhodně není vhodné kupovat zlato nejasného původu, s nízkou ryzostí nižší než 900 tisícin, nebo zlato surové. Investiční a numismatická prodejna v Obecním domě nabízí výhradně špičkové švýcarské zlaté slitky. Těmi nejvíce žádanými jsou Munze Osterreich, Argor-Heraeus a Pamp. Tyto tzv. zlaté cihly si máte možnost koupit v různých velikostech a hodnotách.

Každý slitek je číslován stejně jako bankovka. Nákup zlata není nutné hlásit žádným finančním ani jiným úřadům. Omezení se vztahuje pouze na nákup zlata v hotovosti. Ten je omeze a hodnotu odpovídající 250 gramům zlata. Při dnešních cenách zlata je to zhruba 200 000 Kč.

Obrovskou výhodou investování do zlata je, že investiční zlato je osvobozeno od 21 % DPH. Jeho nákup je pro vás tedy právě o tolik procent levnější než jiná investice. Platí to jak pro zlaté mince, tak pro investici do zlatých slitků. Při nákupu investičního stříbra již DPH zaplatíte. Neinvestiční zlato, třeba zlaté šperky, je však nadále zdaněno 21 %.

Oplatí se skutečně investice do fyzického nákupu zlata? Určitě. Počítejte ale s tím, že pro krátkodobé a rychlé spekulace zlato vhodné není. Odborníci doporučují počítat s délkou investice v řádu minimálně pěti až šesti let.

Malou nevýhodou pak je, že vlastnit zlato znamená zajistit rovněž jeho bezpečné uskladnění. Počítat tedy musíte s výdaji na bezpečností schránky, trezory nebo různá zabezpečení.

Prodejna Pražské mincovny v Obecním domě nabízí nákup i výkup zlatých mincí i investičních zlatých slitků. Využít k nákupům lze i e-shop prodejny: Zlate-mince.cz.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.