30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Masarykův dukát nejen pro sběratele

Sbíráte staré mince? Pak by ve vaší sbírce rozhodně neměl chybět vzácný Masarykův dukát, jež byl vyražen u příležitosti stého výročí vzniku Československa.

Vznik československého státu bezesporu patří mezi nejvýznamnější události českých dějin. Vždyť na evropskou scénu vrátil významný evropský národ. Mimo jiné národ, který světu dal stříbrné mince.

Od tolaru k dolaru

Zajímá vás numismatika? Pak jistě víte, že stříbrné mince proslavily české země již ve středověku, kdy nahradily platidla jiných vzácných kovů, ať již se jednalo o denáry, brakteáty a později pražský groš. U jeho vzniku navíc stálo stříbro z Kutné hory. A víte, odkud pochází název současné nejznámější měny dolaru? Od někdejšího Jáchymovského tolaru!

Československá koruna

V roce 1918 pak byla zavedena koruna československá, svého času velmi silná měna, jež vydržela až do roku 1992. Československo v té době zažívalo skutečný hospodářský rozkvět a jako takové se muselo na světové scéně prezentovat vlastními mincemi.

Zlaté obchodní mince

Na nejlepší národní tradice ovšem odkazovaly zlaté mince – svatováclavské dukáty. Tyto zlaté obchodní mince, jak se jim také říkalo, se v Československu razily od roku 1923 (ke 100. výročí úmrtí svatého Václava).

Historie českých peněz

Mezi jména, jež se podepsala na podobě českých peněz patří Alfonz Mucha, Max Švabinský, Otakar Španiel, Josef Šejnost. Sochaři a malíři považovali práci na mincích a bankovkách za prestižní. Význam této doby v současné době nejlépe připomíná a symbolizuje právě Masarykův dukátT.G. Masaryk totiž odmítl pokračovat v císařské praxi být portrétován na každé čs. minci. Tímto prozíravým krokem poskytl rázem dvojnásobný prostor umělcům a výtvarníkům navrhujícím mince a medaile nového státu.

Dukáty Karla IV.

První zlaté dukáty se ovšem začaly razit již za vlády KarlaIV. Jednalo se o tradiční formát velikosti současné jedné koruny o váze 3,49 gramu. Z této doby také pochází i tradiční ryzost mince stanovená na 986 tisícin ryzího zlata, což odpovídá 23,6 karátům.

Naprosto výjimečný dukát

Masarykův dukát na první pohled zaujme i laika. Tato mince se totiž zjevně odlišuje od produkce běžných mincí, se kterými každodenně přicházíme do styku. Stojí za ní především Pražská mincovna, respektive ruční práce jejích rytců, která dává i na male ploše vyniknout plejádě detailů.

V minci se zhlédnete

I v nízkém mincovním reliéfu objeví pozorovatel netušenou hloubku a plastiku. Jde o ražbu nejvyšší kvality prováděnou z ručně leštěných razidel. Mincovní plocha je vyleštěna až k dokonalosti zrcadlového lesku. Doslova platí, že se v minci zhlédnete.

Jednoduchá, ale působivá kompozice

Autorem dukátu je akademický sochař Vladimír Oppl, jenž je i autorem mince oceněné roku 1999 titulem nejkrásnější zlatá mince světa, ale i vysokého státního vyznamenání – řádu T.G.M. Byl to právě tento řád, který jej inspiroval k jednoduché, ale působivé kompozici dukátu.

Mince s portrétem T.G.Masaryka a českým lvem

Na lícní straně dukátu je umístěn portrét Tomáše Garrigue Masaryka z profilu. Na rubové straně dukátu je v dobové stylizaci vyobrazen český lev, nad kterým je umístěn slovenský dvouramenný kříž. V levé části mincovní plochy je vyobrazena moravská šachovaná orlice a puncovní značka. V pravé části mincovní plochy je vyobrazena slezská černá orlice a značka Pražské mincovny.

Certifikát s bezpečnostními prvky

Zlatý dukát se prodává v sadě se stříbrným odražkem stejné hmotnosti a provedení. Součástí je samozřejmě i certifikát s bezpečnostními prvky tištěný na speciálním papíře státní tiskárnou cenin.

Vybírejte na zlate-mince.cz

Bezesporu se jedná o exkluzivní ražbu s malým nákladem pouze tisíce kusů! Proto neváhejte, zřejmě se totiž nedostane ani na horních 10 000. Dukát lze získat exkluzivně pouze ve specializované numismatické prodejně v Obecním dome v Praze. Vybírat ale můžete v klidu domova na stránkách zlate-mince.cz. Třeba vám padnou do oka i jiné mince.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.