30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Nezařazené, Půjčky

Jak se nezbláznit, když vypadne příjem

Ano, může se to stát. Všichni to víme, ale málokdo na to skutečně myslí. Spousta z nás si říká „To se mně stát nemůže“. Ale opak je bohužel pravdou. Krátkodobý výpadek příjmu může postihnout skutečně každého. Ať už je to člověk se sebelépe rozjetou kariérou, který nikdy v životě nebyl nemocný, jezdí opatrně, není zadlužení žádnou půjčkou, na přechodu se třikrát rozhlédne a nepraktikuje žádný sport. I takovému člověku může na nějakou dobu příjem vypadnout.

Důvody výpadku příjmu

Ať už jste sami, s partnerem, nebo dokonce rodina s dětmi, vždy vás tato událost nemile ovlivní. A to především chod vaší domácnosti. Jaké můžou být důvody pro krátkodobý výpadek příjmu?

  • Ztráta zaměstnání – Ano, stále omílané dokola. Že vám se to stát nemůže? A jak to víte? Opravdu si stojíte tak dobře, že nemůžete dostat výpověď? Například pro nadbytečnost nebo rušení pobočky? Opravdu si váš zaměstnavatel stojí tak dobře, že nemůže zkrachovat? Opravdu nemůžete udělat tak závažnou chybu, aby vás propustili?
  • Nemoc – Většina z nás si říká, že jsme zdraví a nikdy nebudeme marodit dlouho. Jenže ona ta dlouhodobá onemocnění přichází většinou nečekaně a bez ohlášení.
  • Úraz – Taková klasika. Můžete být sebelepší řidič, ale když do vás v plné rychlosti vrazí jiný vůz, jehož řidič si zrovna čte sms, vaše opatrnost je vám úplně k ničemu.
  • Hospitalizace s dítětem – Pokud máte malé dítě, nikdy nevíte, co se může stát. Tady může úraz přijít opravdu kdykoliv a jakkoliv. A náhlé onemocnění vyžadující hospitalizaci taky není nikdy vyloučené. Stačí bezdůvodná horečka nebo horší průběh střevní chřipky.
  • Odchod partnera – Nikdy neříkej nikdy. Už spoustě lidí se stalo, že partner najednou odešel, bez jediného slůvka vysvětlení. U rodiny s malými dětmi je takovýto výpadek opravdu velmi nepříjemný.

 

Jak udržet rodinný rozpočet v chodu

 

Být připraven

Ano, jako první radu vám dáme tu, kterou slyšíte i čtete snad ze všech stran. Připravte se dopředu. Tvořte rezervu, odkládejte si každý měsíc alespoň část peněz bokem. Ideálně na takový účet, který neuvidíte ve svém internetovém bankovnictví a nebudete s těmi penězi tudíž běžně počítat. Na druhou stranu by ten účet ale měl být dostupný, nejlépe bez výpovědní lhůty. Protože pokud budete mít výpovědní lhůtu půl roku, jsou vám tam ty peníze celkem k ničemu, až dojde k některé z výše zmíněných situací.

Dobrá věc v případě nemocí, úrazů a hospitalizací je také životní a úrazové pojištění. Peníze sice většinou dostanete až po ukončení léčby, ale i tak se budou určitě hodit. Některé pojišťovny navíc nabízí výplatu alespoň části pojistného plnění předem.

Když připraveni nejsme

Když už připraveni nejsme, musíme řešit nastalý problém operativně:

  1. Uskromnit se – Kupovat jen ty nejzákladnější a nejdůležitější věci, vařit ekonomicky.
  2. Odklad splátek – Co nejdříve se s co nejvíce věřiteli domluvte na odkladu nebo snížení splátek. Rozhodně nedělejte mrtvého brouka s tím, že „pak se to vyřeší“.
  3. Požádat o pomoc rodinu – Pokud nebudou výše uvedené kroky stačit, zkuste požádat o pomoc rodinu. Nemusíte si od nich hned půjčovat peníze, ale například nasbírat si na zahradě zeleninu, poprosit o domácí vajíčka, či rovnou přijít párkrát na oběd (nebo na něj poslat alespoň děti).
  4. Půjčit si peníze – Když už to opravdu jinak nejde, požádejte si o půjčku před výplatou. Na trhu jich je spousta a většina z nich jsou to půjčky bez dokladování příjmu.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.