30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Jak řešit rodinné finance? Společný účet nebo oddělený?

Spousta párů a rodin se mnohdy zamýšlí nad tím, jak řešit společné peníze. Máme na mysli to, zda se vydat cestou vlastních bankovních účtů nebo dát přednost účtu společnému. A co takhle třetí řešení, kdy budou mít oba partneři každý svůj účet, a ještě jeden společný účet? Tak přesně těmito variantami se budeme zabývat v tomto článku.

Následující kapitoly vám možná otevřou oči a zjistíte, co je právě pro váš model soužití tím nejlepším řešením. Pojďme se zaměřit na klady a zápory těchto situací.

Oddělené účty

První model je celkem zřejmý. Každý z partnerů bude mít vlastní bankovní účet. Nikdo nikomu nemusí říkat, za co peníze utrácí a tím pádem dostává jistou svobodu v nakládání se svými finančními prostředky.

Na druhou stranu byste si měli nastavit pravidla týkající se placení společných věcí, jako je nájem, jídlo, potřeby pro děti a mnohé další věci. Takovou debatu lze někdy kvůli odlišným názorům považovat za pomyslnou nevýhodu.

Jeden společný účet

Opakem oddělených účtů je běžný účet vedený jako společný. To znamená jedno konto, kam chodí výplaty obou dvou partnerů. Kladem je určitě fakt, že z tohoto účtu čerpáte všechny společné peníze, víte, jak si finančně stojí vaše rodina a není nutné řešit to, že jednou máte nakupovat vy a podruhé zase protějšek.

Není ale všechno zlato, co se třpytí. V rámci společného účtu se musíte připravit na to, že do jisté míry ztratíte nezávislost z pohledu financí, které utratíte pro svou vlastní potřebu. Zkrátka, tajně si už moc věcí asi nekoupíte.

Kombinace společného účtu a oddělených účtů

Spousta moderních domácností se velice často přiklání ke zlaté střední cestě. A tou jsou vlastní bankovní účty, včetně toho společného. Na něj bude každý z partnerů převádět předem domluvenou sumu na chod domácnosti a ostatní peníze si mohou nechat pro vlastní potřebu.

Pakliže v tomto směru nechcete platit spoustu zbytečných poplatků za více bankovních kont, hodí se vám srovnání běžných účtů. Právě na základě něho si totiž zvolíte bezplatné účty, za něž nebudete platit poplatky, a to včetně bezplatných transakcí a přidružených služeb.

Nuže, nyní vám nezbývá než se zamyslet nad tím, jaký model vedení rodinných financí je vám nejbližší?

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.