30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Tradiční svatováclavský dukát jakožto připomínka historie naší země

Již v pátek se dočkáme kulatého výročí založení Československé republiky. Nadšenci do numismatiky si při této mimořádné příležitosti připomínají také tradici českého mincovnictví – konkrétně svatováclavských dukátů. A ti šťastnější se možná rozhodnou získat moderní podobu této rarity do své sbírky.

Tradice, která přetrvává

Mincovnictví má v českých zemích obrovskou historii. Ostatně již ve středověku byla platidla ražená například v Kutné Hoře vysoce ceněná a jáchymovský tolar dal dokonce název nejznámější měně současnosti – dolaru. My se dnes však budeme věnovat historii poměrně nedávné. Byl to totiž právě první český prezident Tomáš Garrigue Masaryk, kdo zrušil nutnost vyobrazovat na každé minci portrét panovníka, čímž poskytl řadě českých umělců možnost rozvinout svůj um. Nedlouho po vzniku Československa dal A. Rašín popud k ražbě a rozšíření zlatých mincí s národními motivy: českým lvem a sv. Václavem, které si brzy získaly značnou popularitu.

Proč je vlastně svatováclavský dukát takovou vzácností?

Je to jednoduché: každý dukát je totiž naprostým unikátem. Bylo vydáno pouze 1000 svatováclavských dukátů číslovaných přímo v ploše, což znamenalo, že pro každou jednotlivou minci muselo být vyrobeno zvláštní razidlo, které bylo použito právě jen jednou. To je i ve světovém měřítku neobyčejná vzácnost. Číslo 1 obdržel sám Masaryk a nyní si ho můžete prohlédnout v pražském Národním muzeu. Ostatní kousky mohli vlastnit pouze ti, kdo významně přispěli našemu státu, není proto divu, že se s nimi dnes zachází doslova jako s pokladem. K jejich výrobě se samozřejmě používalo ryzí zlato.

Dnešní podoba slavné mince

Získat některý z dukátů původní edice lze pouze výjimečně na dražbách a jejich cena se pohybuje okolo milionu korun. Dostupnější, i když stále nesmírně unikátní, jsou jejich nástupci, ražené tradičním reliéfním způsobem. V roce 2013 je začala vydávat Pražská mincovna, a jelikož zachovává někdejší neuvěřitelně pracné řemeslné a časově náročné postupy, omezila jejich náklad na pouhých 100 ks. Společně s touto raritou obdržíte i razidlo, jež bylo na její výrobu použito. Podobu novodobých dukátů si můžete prohlédnout na stránkách Pražské mincovny. Zaujme zejména propracovaný portrét sv. Václava z pera akademického sochaře Vladimír Oppla. Pokud vás zajímá, jak se podoba této mince vyvíjela od vzniku Československa až po současnost, stačí jen kliknout na stránku zlate-mince.cz.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.