30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Nezařazené

Daně 2019. Zaplaťte jen tolik, kolik skutečně musíte!

Doba podání daňových přiznání se nezadržitelně blíží. Víte, co všechno si z daní můžete odečíst?

Daně nemá nikdo rád. Platit je ale ze zákona musíme. Spoustu položek si však od daňového základu můžeme odečíst, ať již se jedná o různé daňové slevy a tzv. odečitatelné položky. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Odečitatelné položky

Svůj daňový základ si máme možnost snížit uplatněním tzv. odečitatelných položek, mezi něž patří například životní a penzijní pojištění nebo prostředky vynaložené za účelem zvyšování kvalifikace. Tyto částky si jednoduše odečtete z daňového základu a daň zaplatíte až z částky, jež vám zbude. Na rozdíl od daňových slev, které se odečítají až z vypočtené daně.

Daňové slevy

Mezi nejčastěji uplatňované daňové slevy patří sleva na poplatníka, vyživované dítě, studenty, manžela či manželku nebo třeba za dítě umístěné v předškolním zařízení. Možností, jak ušetřit na daních, je ale mnohem více.

Ušetřete se stavebním spořením

Nemalou částku zaplacenou na daních vám ušetří i stavební spoření, jež v současné době ve srovnání s ostatními spořícími produkty díky státnímu příspěvku stále představuje nejlepší možnost, jak zhodnotit naspořené peníze a zdaleka se nemusí jednat jen o financování bydlení. Naspořených prostředků můžete využít prakticky dle svého uvážení. Výše státního příspěvku pro rok 2019 přitom dosahuje až 2 000 Kč, což rozhodně není nezanedbatelná částka.

Ušetřete s hypotékou

Daňové zvýhodnění nabízí i každá hypotéka. Svůj daňový základ si máte možnost snížit opět o zaplacené úroky. Ty se například u Modré pyramidy pohybují od 3,09 %. Výše ušetřené částky na zaplacených daních pak samozřejmě závisí na výši samotného hypotečního úvěru. Čím vyšší hypotéku tedy máte s bankou uzavřenou, tím vyšší částku si můžete odečíst z daňového základu. Její výše je však zastropena částkou 300 tisíc ročně.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.