30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Řešíte pronájem bytu v Olomouci? Nezapomínejte na smlouvy, protokoly, ale i pojištění

Jakožto atraktivní lokalita na pronájem bytu Olomouc láká stále více a více zájemců o bydlení. Dobrou zprávou pro ně ale je, že navzdory velkému zájmu zde ceny nájmů v poslední době klesají – oproti cenám nemovitostí, které mají zcela opačnou tendenci.

Padla vám některá ze zdejších nabídek do oka? Líbí se vám lokalita, v níž se byt nachází? Možná se nakonec rozhodnete pro něco zcela jiného, jako je třeba koupě bytu v pražském projektu rezidence Hodkovičky. I to je skvělá volba. Pokud vám ale více vyhovuje Olomouc a nájemní vztah, bude potřeba mít vše černé na bílém…

 

Základem korektního pronájmu bytu je nájemní smlouva

 

Nájemní smlouvu je potřeba mít ošetřenou doslova do puntíku. Při sjednávání přes realitku obvykle zařizuje takové věci ona, zde to bude čistě na vás a na majiteli. Jestliže ani jeden z vás nemá potřebné zkušenosti se sestavováním nájemních smluv, můžete si jeden takový vzor stáhnout zdarma na internetu – míst, kde tak lze učinit, jsou spousty. Nebo si nechte smlouvu sestavit odborníkem, pakliže chcete mít naprostou jistotu – doporučujeme spíše tuto variantu.

Obecně by ve smlouvě měly zaznít následující body:

  • Prohlášení, v němž bude zmíněno jméno, příjmení, rodné číslo, bydliště a číslo občanského průkazu obou zúčastněných stran, tedy vás i pronajímatele.
  • Předmět nájmu, kterým bude v tomto případě byt sám. Mělo by být zmíněno jeho umístění, dispozice a eventuálně i vybavení, které k němu přísluší.
  • Doba nájemního vztahu. Možností je vícero. Nájem na dobu neurčitou se většinou nedoporučuje. Preferovanější variantou je nájem například na jeden rok a případně následné prodloužení dodatkem ke smlouvě. Při této příležitosti by měla být také stanovena výpovědní lhůta. Obvyklé trvání výpovědní lhůty je tři měsíce.
  • Výše nájemného a další náklady. Kromě samotného nájemného bývají ve smlouvě zahrnuty i náklady za služby (voda, teplo atp.)
  • Kauce. Ne vždy je majitelem vyžadována, většinou tomu ale tak bývá. Z kauce se platí neuhrazené nájemné nebo poškození majetku bytu.

Samostatnou kapitolou je pak vedle nájemní smlouvy ještě předávací protokol. V něm bývají zapsány stavy měřičů před nastěhováním, seznam předaného vybavení i klíčů a další potřebné informace. Je to nedocenitelný dokument například v případě, kdy se budete zase stěhovat.

 

Pronájem bytu bez kauce? V takovém případě pamatujte i na pojištění

 

Řadě lidí se nechce ještě před nastěhováním do pronajímaného bytu skládat výše zmíněnou kauci. Ta se občas skutečně pohybuje v poněkud přemrštěných číslech. Leckdy v mnohonásobcích požadovaného nájemného, nepočítaje zálohy na energie.

Účelem kauce je pokrýt případné škody, které byste v době svého nájmu mohli způsobit na bytu či jeho vybavení. Dopodrobna je tato otázka probírána zde.

Po dohodě s majitelem však nemusí být nutno kauci skládat. Pro takové případy je zde přece pojištění.

Na nájemní situaci se vztahují především tři následující pojištění:

  • Pojištění nemovitosti. Toto pojištění je záležitostí samotného pronajímatele. Vás jako nájemníka se týkat nemusí, byť může pokrývat některé škody vámi způsobené. Vás by mělo zajímat hlavně…
  • Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě. Toto pojištění často pronajímatelé požadují zakotvit přímo ve smlouvě. Vztahuje se především na škody, které byste mohli svou nedbalosti způsobit na pronajaté nemovitosti, nebo na majetku sousedů. Ne vždy ale toto pojištění kryje třeba movitý majetek, patřící pronajímateli a svěřený k vašemu užívání (lednice, televize apod.). Proto je zde ještě…
  • Pojištění domácnosti. To se týká jak movitých věcí, které vlastníte, tak věcí majitele převzatých na základě nájemní smlouvy.

 

Máte nějaké vlastní postřehy ohledně nájemních smluv, protokolů či pojištění? Pište je do komentářů!

 

 

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.