30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Hypotéky

Jak vybrat realitní kancelář?

Realitní kancelář bychom určitě neměli vybírat jen podle toho, zda se obejde bez provize nebo třeba jejího známého jména. Můžeme se totiž spálit, i když oslovíme značku, u které bychom čekali naprostou kvalitu. Opatrnost je na místě jak při výběru realitky, tak i při volbě makléře, sepsání dohody o výši provizi i podpisu exkluzivní smlouvy. A nezapomeňte i na kontrolu realitky během její práce pro vás.

Ukazatele kvalitní realitní kanceláře

Od roku 2020 existuje realitní zákon zavazující realitky ke kvalitním službám. Do té doby si mnohé realitky i makléři dělali v Česku co chtěli. Jde o zákon o realitním zprostředkování, jehož znění je ale velmi mírné. Proto by si měl klient prověřit realitní kancelář, u níž chce nemovitost prodat. Velmi obezřetní buďte u virtuálních realitek. Řídit se můžete tím, že si položíte sedm otázek, jejichž zodpovězení vám ukáže, zda jde o uspokojivou realitní kancelář, nebo nikoli.

Jaký je počet prodaných nemovitostí? – Zkušenosti všechny zdokonalují, a to i RK. Jak dlouho je na trh u a kolik domů, bytů, pozemků atd. prodala? Čím víc, tím lépe. Nejen realitky, ale i makléři se zlepšují s běžícím časem.

Jde o tým specialistů? – Poohlédněte se po tom, kdo v RK pracuje a jak podávají nemovitosti na realitních serverech. Někteří makléři vyfotí jen pár snímků mobilem… Jiné realitky spolupracují s grafiky, fotografy, designéry, právníky i finančními specialisty. Jednoduše, jedni svou práci nedělají tak dobře, jako druzí.

Je v RK právník? – Právní tým je v RK velmi důležitý především kvůli bezpečnosti celé transakce a měl by dokonale ovládat realitní právo. Smluvní vzory by u kvalitní realitky měly být zapovězeny, smluvní dokumentace by měla být tvořena na míru a v ceně provize.

Kde je sídlo společnosti? – Spousta společností, nejen těch realitních, provozuje společnost z neuspokojivých prostorů, nebo má jen virtuální kancelář. Nejlepší je navštívit pobočku osobně a udělat si o společnosti vlastní úsudek. Jak vypadá vaše realitka?

Daří se jí? – O hospodaření si můžete najít ledacos v obchodním rejstříku, výročních zprávách i účetních závěrkách. Vše je přístupné online, během krátké chvíle zjistíte, zda nebyla kancelář v insolvenci nebo nevyhlásila bankrot. Jestliže své výsledky nezveřejňuje, či není v rejstříku zapsaná pod jménem, pod nímž se prezentuje, i to by vám mělo být nápovědou.

Říká se, píše se v dobrém? – Reference jsou velmi dobrým ukazatelem, jak jsou lidé s prací realitky spokojeni. Najdete je na internetu, ať už na sociálních sítích, v diskuzích a podobně. I reference u přátel a známých z okolí by vám mohly pomoct. Přitom se mohou týkat všeho, co vás může ve spojitosti se slovem „reality“ napadnout. Ať už půjde o provize, rychlost prodeje, odhad ceny nemovitosti atd.

Má dostatečné pojištění? – Zajímejte se o to, jaké pojištění má vámi vybraná realitní kancelář. Uzavírá s vámi smlouvu realitní makléř jménem realitní kanceláře na základě plné moci, či jen svým jménem? Při uzavření smlouvy pouze svým jménem, odpovídá za případnou škodu pouze on jako fyzická osoba, a tak byste se případné náhrady škody stěží dočkali.

Jak vybrat makléře nebo realitní kancelář vám poradí i sama spolehlivá realitka. Ta se totiž nebojí sdělit vše, co by měla správná RK umět, splňovat, protože ví, že u ní žádnou chybu nenajdete. A takovou je např. Maxima reality, s.r.o. Dokonce vám poradí i v případě, že chcete prodat svou nemovitost bez realitky, abyste nakonec nespráskli ruce nad hlavou kvůli nevydařenému obchodu. Při prodeji domu, bytu i jiné nemovitosti je dobré být vždy na pozoru.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.