30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Úspora energií

Zdražování cen energií může mj. vyústit i v masivní změny dodavatelů

Téma zdražování cen plynu a elektřiny je hojně diskutováno odborníky i laiky již několik měsíců. První opravdové zvýšení cen však přišlo až v září a s přicházejícím podzimem si tak mnozí uvědomují plné finanční dopady zdražování teprve nyní, když má obávané zvýšení cen reálnou podobu. Koncový zákazník zdražení pocítí až s vyúčtováním za rok 2021. Pro rodiny to může představovat i desítky tisíc korun ročně navíc a podle předběžných odhadů není moc cest, jak se zdražování vyhnout. Zatímco někteří radí fixovat, jiní vidí největší smysl ve změně dodavatele. Obojí má smysl. 

Ani fixace totiž nemusí být vůči aktuální situaci zcela imunní, vše záleží na tom, jak je smlouva mezi dodavatelem energií a odběratelem formulována. Některé české společnosti ve smlouvách svým klientům sice slíbí cenu zafixovat, k této fixaci se však nezavážou pevně na určité období, ale na dobu neurčitou. To je pak opravňuje k tomu, aby smlouvu za stávajících podmínek svým klientům vypověděly.

Na zdražování však mohou klienti dodavatelů energií reagovat a mohou od smlouvy bez hrozby sankcí odstoupit, učiní-li tak nejdéle deset dnů před avizovanou změnou. Rozhodnutí o zdražení zároveň musí být spotřebitelům zasláno alespoň třicet dnů před tím, než k němu dojde. A přestože se může zdát, že je zdražování masivní a dochází k němu na podobné úrovni u všech společností působících na českém trhu, opak je pravdou a některé společnosti nabízí výhodnější nabídky. Odběratelé si tak mohou vybírat.

Vypadá to, že změna dodavatele bude nakonec na nějakou dobu jedinou účinnou zbraní, jak se vyhnout drastickému zdražování zapříčiněného postcovidovým růstem spotřeby energie ve světě, silnou inflací a Green dealem z pera Evropské Unie. Jak ale vybírat teď, když je trh s energiemi v takovém stavu? Lidé by neměli být krátkozrací a další kroky by měli pečlivě zvážit. Obzvláště velký pozor si je třeba dát na plané marketingové sliby nebo na podezřele levně znějící nabídky. Některé společnosti mohou například nabízet levnější elektřinu či plyn, klienti však musí platit vysoké poplatky spojené s odběrem energií a výsledná cena již tak výhodná není.

Kromě ceny by vás při průzkumu trhu tak mělo zajímat například i to, zda je část energie dané společnosti z obnovitelných zdrojů a odkud pochází plyn, který nakonec skončí ve vaší domácnosti. Velkou výhodu totiž mají společnosti s vlastní těžbou plynu, díky které zůstávají klienti ušetřeni výkyvům na burze. Alespoň částečně. Vlastní těžbou plynu na jižní Moravě se může pochlubit například tradiční český dodavatel energií Lama Energy. Ta na českém trhu působí již od roku 2007 a pro své klienty nabízí základní tarify podle toho, zda se jedná o domácnost, firmu nebo velkoodběr. A přestože některé ceníky Lama Energy aktuálně také pocítí růst cen na světových burzách, z dlouhodobého hlediska se jedná o jednoho z nejvíce stabilních dodavatelů, právě kvůli vlastní těžbě plynu. Ten podle vedení společnosti pokrývá potřeby až pro pětinu zákazníků. Zárukou pro zákazníka může být také silný český vlastník, který provozuje například také mobilního operátora Lama mobile nebo satelitní a digitální televizi Telly.

Přechod ke společnosti je jednoduchý a Lama Energy nabízí plnou podporu ve veškeré administrativě a nutné byrokracii. Celý proces je tak pro nové klienta bezstarostný a rychlý. Stačí na stránkách dodavatele zanechat své kontaktní údaje na základě kterých se ozve někdo z proškoleného zákaznického servisu a dořeší zbytek.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.