30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Chcete prodat dům v Ostravě rychle a výhodně? Spolupráce s renomovanou realitní kanceláří se zpravidla vyplatí!

Jak prodat dům v Ostravě? Jak celou transakci uskutečnit v co nejkratším čase, bez zbytečných rizik a samozřejmě za takových finančních podmínek, které budou odpovídat vašim představám? Vlastníte ve městě rodinný dům a nevíte si rady s jeho prodejem? V první řadě zapomeňte na to, že byste vše mohli zvládnout docela sami. Nemáte-li s realitním oborem žádnou zkušenost, výsledek vašeho snažení by byl přinejmenším nejistý. Laik by se zkrátka do podobného obchodu raději pouštět neměl. Co vám zbývá? Spolupráce s profesionály! Jediné řešení, které lze označit za rozumné. Jak ale spolehlivého odborníka poznat? Jak vybrat schopného makléře nebo solidní realitní kancelář? A je tu ještě jedna důležitá otázka, kterou byste si každopádně měli položit. Je právě nyní ideální čas zbavit se hodnotné nemovitosti?

Než prodáte dům v Ostravě

Než se definitivně rozhodnete své nemovitosti zbavit, trochu přemýšlejte. Jistě, pokud vás k prodeji domu nutí okolnosti, například dluhy nebo majetkové vypořádání po rozvodu, asi není co řešit. Prodat zkrátka musíte. Jestliže vás ale nic podobného „netlačí“, zkuste počkat. Nejprve se poraďte s někým, kdo se na realitním trhu alespoň trochu orientuje. Případně si pečlivě prostudujte odborné analýzy, kterých je plný internet. Možná pak usoudíte, že navzdory enormnímu zdražování z let minulých, je pro další cenový růst stále ještě dostatek prostoru. Třeba z důvodu neutuchající poptávky, nebo kvůli stále dražším stavebním materiálům. Kdo ví? Možná vám odklad vašeho záměru o pouhých 12 měsíců vydělá až několik stovek tisíc korun. Ostatně celá řada odborníků je vážně přesvědčena, že rezidenční nemovitosti ještě nenarazily na svůj cenový strop. Mají-li pravdu, vhodnější čas ke zpeněžení vašeho domu teprve přijde.

Výběr z nabídky RD – Ostrava (03/2022)

Nemovitost Užitná plocha (m2) Pozemek (m2) Lokalita Cena (v mil. Kč)
2 podlaží, terasa 237 444 Slezská Ostrava 4,39
3 podlaží, zahradní domek 270 565 Petřkovice 4,7
2 podlaží 135 537 Hošťálkovice 6,35
2 podlaží, fotovoltaika 240 369 Michálkovice 7,19

 

40 % za jediný rok

Realitní byznys v České republice prošel v posledních letech poněkud „divokým“ obdobím. Nemovitosti zdražovaly naprosto všude a to tempem, které nikdo nepamatuje. Vysoká poptávka hnala ceny vzhůru a přestože trh pomalu začíná brzdit, okolnosti nasvědčují tomu, že je další, byť mírnější zdražování, zřejmě nevyhnutelné. V Ostravě se loni ceny zvedly o závratných 40 %. Něco podobného se už opakovat nebude. To lze tvrdit s téměř stoprocentní jistotou. Nicméně pravděpodobnost, že za rok nebo za rok a půl, získáte za váš dům více než dnes, je velmi vysoká. Proč? Zejména z těchto důvodů:

    • Investoři – a to jak menší, tak ti z řad velkých realitních fondů, mají dle průzkumů v úmyslu nakupovat. Chuť a finanční prostředky jim tedy zřejmě nechybí. Poptávka díky tomu příliš neopadne.
    • Vstupy – ve stavebnictví zdražují. Vezmete-li v úvahu zásadní zdražení stavebních materiálů, raketově rostoucí ceny energií a navíc stoupající cenu lidské práce, musíte nutně dospět k závěru, že se to na cenovkách domů a bytů projeví.
    • Stavební zákon – který měl usnadnit a tedy i zrychlit potřebnou výstavbu, stále není hotov. Prochází úpravami a jeho uplatnění v praxi se odkládá. Kdy se dočkáme zásadnějšího nárůstu počtu realizovaných novostaveb, který by mohl pohnout s cenovou hladinou směrem dolů, je proto „ve hvězdách“.

 

Koho obchodem pověříte?

Předpovědi dalšího zdražování vás nezajímají? Chcete dům prodat co nejdříve? Nakonec, proč ne? Musíte si však dát dobrý pozor, koho obchodem pověříte. Nejde přitom jen o šikovnost a zkušenosti makléře, ale mnohdy také o poctivost. Kde jsou ve hře velké peníze, tam se vždy najdou lidé s nekalými úmysly. Realitnímu byznysu se podvodníci rozhodně nevyhýbají. Pamatujte na to! A jak co nejlépe najdete nejen solidní, ale zároveň také schopné profesionály? Zdaleka nejlepší řešení obvykle poskytují specializované realitní weby. Ty disponují systémem, který na základě hodnocení klientů sestavuje seznam kvalitních a prověřených realitních kanceláří a makléřů. Stačí zadat jakousi poptávku v podobě vyplněného formuláře a na nabídky spolupráce nebudete čekat dlouho. Renomovaný obchodník s nemovitostmi si už bude vědět rady. Stanoví optimální nabídkovou cenu, dům připraví k focení i k prohlídkám, inzerci umístí na ty nejvyhledávanější realitní portály. O výsledek se nemusíte obávat.

Makléře neváhejte vyměnit!

Nikdo není dokonalý a tak i sebelepší systém může čas od času vykázat nějakou tu chybu. Zkrátka vám doporučí někoho, kdo zase až tak schopný není. Pokud se vám něco takového stane a vybranému makléři se nebude s prodejem vašeho domu dařit, buďte aktivní a pokuste se sami zjednat nápravu. Domluvte si schůzku a snažte se zjistit, co je špatně. Možná stačí lehce upravit cenu, rozšířit inzerci nebo změnit způsob prezentace vaší nemovitosti. Jestliže nic nepomůže, neváhejte makléře vyměnit. Je to byznys a jde o vaše peníze!

Napadlo vás, že byste s prodejem kvůli rostoucím cenám ještě chvíli počkali? Nebo vám zdražení, k němuž v posledních letech došlo, ke spokojenosti úplně stačí?

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.