30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Pojištění

Co všechno kryje havarijní pojištění a proč si ho sjednat?

Havarijní pojištění je v dnešní již poměrně běžnou záležitostí a jeho využití stoupá úměrně se zájmem řidičů o novější vozy. Toto pojištění se totiž většinou nevyplatí sjednávat na vozy starší deseti let. Alespoň to uvádí většina odborníků. Záleží ovšem na hodnotě automobilu a na cenách případných oprav. Na co všechno se havarijní pojištění může vztahovat a proč je dobré si ho sjednat?

Havárie

Zatímco povinné ručení vám kryje záda v případě, že k pojistné události dojde vinou druhé osoby, havarijní pojištění se vztahuje na události, které zaviní řidič sám. Nemusí se přitom jednat jen o velké nehody. K poškození vozu může dojít i při běžných úkonech, jako je například couvání nebo složité vyjíždění z parkovacího místa. Právě tehdy nejčastěji dojde k odření laku či různým prasklinám. Ani tyto „kosmetické vady“ ovšem v autoservisu nevyjdou nejlevněji, o to spíše, máte-li nový vůz. V případě havarijního pojištění jsou však výdaje hrazeny pojišťovnou. Havárií se ale myslí například i střet se zvěří, který často napáchá větší škody, než byste si mysleli.

Vandalismus

Havarijní pojištění včetně vandalismu se vyplatí všem, kteří svůj vůz nechávají zaparkovaný na veřejně dostupných místech, ať už před domem nebo na vyhrazených místech na ulici v okolí vašeho bydliště. Dle pojišťoven dochází k vandalismu hlavně ve větších městech, a to zejména během nočních hodin na sídlištích. Škody se mohou vyšplhat až do desetitisíců korun a málokdy se najde pachatel. Pozor ale, pokud máte na vozidle nějakou nestandardní výbavu, vždy se ujistěte, že pojištění tuto výbavu zahrnuje.

Odcizení vozu

Zatímco dříve v České republice docházelo spíš ke krádežím starších vozů, které se následně rozprodávaly na součástky, nyní je častější, že se kradou i nové vozy, zejména na objednávku. A přestože krádeží aut celkově ubývá, stále se jedná o riziko, které vás v případě chybějícího havarijního pojištění může stát statisíce. Mezi nejrizikovější oblasti dlouhodobě patří Praha, Středočeský a Moravskoslezský kraj. Pojišťovny často vyžadují, aby bylo auto zabezpečeno odpovídajícím způsobem. Mezi ty nejúčinnější patří mechanické zabezpečení, alarm a GPS vyhledávání.

Živelné pohromy

Kroupy, povodně nebo i tornádo. To jsou živelné pohromy, které neovlivníte a které se i v našem mírném podnebí dějí. Připojištění na živelné pohromy vám zaručí, že své peníze v případě poškození vozu dostanete zpět.

Při sjednání havarijního pojištění na online srovnávači Porovnej24.cz si řidiči mohou zvolit základní verzi pojištění, která vůz chrání jen pro případy autonehody nebo srážek se zvěří. V případě nadstandardní verze si poté lze doplnit další připojištění, jako je právě odcizení vozu nebo živelné pohromy. Je proto na každém řidiči, aby zvážil, která rizika jsou u něj nejpravděpodobnější a podle toho poté vybral odpovídající havarijní pojištění.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.