30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Nezařazené

Floatová hypotéka v kostce: Víte, co od ní čekat?

Už jste slyšeli pojem floatová hypotéka? Floatová, neboli plovoucí hypotéka, je typ hypotečního úvěru, při kterém se úroková sazba pravidelně mění, a to podle aktuální ekonomické situace.

Floatová sazba hypotéky se pravidelně mění na základě aktuální výše úrokové sazby PRIBOR. Ta značí úrokovou míru, za kterou si tuzemské banky půjčují mezi sebou.

Každý den ji zveřejňuje Česká národní banka.

Kdy se floatová hypotéka vyplatí?

Floatová hypoteční sazba se vyplatí převážně v době vysokých úrokových sazeb, a to všem, kteří do budoucna očekávají jejich pokles. V případě floatové hypotéky se totiž každý měsíc vaše úroková sazba hypotéky mění, a to dolů nebo nahoru. Můžete tak mnoho získat, ale i ztratit.

Pokud pečlivě nesledujete ekonomickou situaci a nemáte praktické zkušenosti z finanční oblasti, doporučujeme pohyblivou hypotéku přenechat odborníkům nebo těm, kdo má volné peněžní prostředky v záloze a nebojí se tak případných výkyvů v oblasti úrokových sazeb.

Banky doporučují fixovat

Pro běžné klienty banky doporučují volit bezpečnější cestu v podobě fixních úrokových sazeb. Pokud jste plovoucí hypotéku už využili a chcete přejít na režim fixních úrokových sazeb, neměl by to být u většiny bank problém. Věnujte však pozornost konkrétním podmínkám dané banky.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.