30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Peníze

Jak vydělat na pronájmu bytu v Praze?

Kdo vlastní byt v Praze, má dnes možnost vydělat na nájemném opravdu zajímavé částky. Přesto se najdou nešťastní majitelé, kterým se zisk nedaří, případně musí provoz bytu dokonce dotovat ze svého. Abyste se dostali na zajímavý výnos, je třeba dodržet tři zásadní pravidla.

Koupit byt v Praze a pronajímat ho se jeví jako aktuálně nejvýhodnější cesta ke zhodnocení peněz. Přístup ke 100% hypotékám se komplikuje, a tak mnoho mladých párů bude muset zůstat v pronájmu, protože na vlastní bydlení už nedostanou úvěr. Bytů na pronájem je už dnes méně než zájemců, proto se tržní nájemné rapidně zvyšuje, a tedy rostou zisky pronajímatelů.

Jak se zařadit mezi ty, kteří na změnách na realitním trhu vydělají?

  1. Odvážně stanovte nájemné

Třípokojové byty zdražily za poslední dva roky až o 16 %. Pokud tedy už delší dobu pronajímáte za stále stejnou cenu, velmi pravděpodobně nastal čas zvednout nájemné. Jednoduché je to zejména tehdy, pokud máte smlouvu na dobu určitou. Jakmile skončí smluvené období, oznamte zvýšení nájmu a počkejte, zda stávající nájemníci budou souhlasit, nebo si najděte nové. Jak správně stanovit tržní nájemné, se dočtete v článku Co byste měli vědět o stanovení výše nájemného.

  1. Vyhněte se neplatičům

I kdyby bylo nájemné sebevyšší, nebude vám to nic platné, pokud nedorazí na účet každý měsíc. Neplatiči jsou katastrofa pro každého pronajímatele. Stačí jeden nebo dva měsíce výpadek příjmu, abyste se dostali do ztráty. Klíčové opatření proti neplatičům je šikovný výběr nájemníků – musíte je poznat, ještě než se nastěhují k vám do bytu, protože vystěhovat je bývá velmi komplikované, jak se dočtete v článku Kdy můžete dát nájemci výpověď z nájmu bytu?

  1. Zaplaťte si dobrého správce

Možná by vás nenapadlo, že cestou k vyššímu výdělku může být zaplatit si něco navíc. Profesionální správa není drahá, dáte za ni průměrně 10 – 15 % z měsíčního nájemného. A jaké výhody vám přinese?

  • Pronajmete za vyšší cenu, protože dojde k profesionálnímu určení tržního nájemného podle širší databáze pražských nájmních bytů. To vám umožní dostat se na maximální možný zisk.
  • Ušetříte za provizi pro realitního makléře, protože správce sežene nájemníky zdarma. Přitom získáte kvalitní smluvní dokumentaci a vyhnete se všem nástrahám jinak riskantního postupu bez realitky.
  • Třetí výhoda, to je minimalizace času, kdy byt „leží ladem“. Za správu se platí jenom v měsících, kdy je byt pronajat, a tak je v zájmu správce najít nájemníky co nejdřív. Velmi často dokáží předat klíče do ruky nových nájemníků týž den, kdy se vystěhovali ti předcházející.
  • Spolupráce s člověkem, který pronajímá byty každý den, je navíc nejlepší prevence proti neplatičům – rozpozná je obvykle už u prvního rozhovoru a pokud dojde k opoždění při platbě nájemného, správce okamžitě nájemníky kontaktuje a začne pohledávky vymáhat.

Máte zájem o správu bytu na pronájem? Doporučujeme firmu EAB, která v Praze spravuje už 600 bytů. Vyzkoušejte je!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.