30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Půjčky

Přišli jste o práci? Půjčka by měla být pouze dočasným řešením

Pandemie koronaviru ukázala, jak málo lidí má ve skutečnosti našetřenou dostatečnou rezervu. Ačkoliv si jako národ žijeme poměrně pohodlně, ne všichni mají zálohu v dostatečné výši. Podle odborníků je vhodné mít někde bokem pro případ nouze zhruba šestinásobek měsíčního příjmu. Tyto peníze by měly být uloženy na běžném účtu či spořicím účtu, odkud je můžete kdykoliv vybrat. Třeba v případě, kdy přijdete o práci.

Nezaměstnanost je nyní nejvyšší od roku 2018, problém sehnat práci mají zejména lidé s vyšší kvalifikací. Po zednících, kuchařích či uklízečkách je stále poptávka, jenže mnozí jsou vybíraví a tyhle pozice raději přehlíží.

Určitě se přihlaste na úřad práce

Prvním krokem, který byste při ztrátě zaměstnání měli udělat, je návštěva úřadu práce v místě vašeho bydliště. Zaregistrujete se tam, úřad za vás bude platit zdravotní pojištění a v případě, že jste poslední dva roky odváděli důchodové pojištění v délce nejméně 12 měsíců, vám bude vyplácet podporu.

Její výše a délka vyplácení jsou však omezené. Nejdříve dostáváte podporu ve výši 65 % předchozího průměrného měsíčního platu, pak jen 50 % a na závěr pouze 45 %. Příjmy se vám tedy drasticky sníží. Kromě toho podpora netrvá věčně. Je-li vám méně než 50 let, úřad práce vám bude peníze vyplácet pouze po dobu 5 měsíců.

Půjčka bez doložení příjmu je jen dočasným řešením

Nemáte peníze, ale potřebujete je? Spousta lidí se začne poohlížet po půjčkách. Existují i půjčky bez doložení příjmu. O tom, co všechno potřebujete, abyste si mohli vzít online nebankovní úvěr bez doložení příjmu, se dočtete například na webu Uverlevne.cz. Ukážou vám, že vyřízení je levné a bez problémů, i když stálý příjem nemáte.

V každém případě se snažte vybrat takový úvěr, za který zaplatíte co nejméně. Někteří věřitelé poskytují půjčky ve výši pár tisíc korun i úplně zdarma, když je splatíte včas. Určitou volbu představuje také kontokorent na vaší platební kartě, i tam nic neplatíte, když peníze vrátíte například do 60 dnů. Ale zvládnete to? Myslete spíš do budoucna, a dokud nemáte žádné zaměstnání jisté, nepůjčujte si vysoké sumy.

Najděte si třeba i dočasnou brigádu

Zkuste se trochu omezit. Místo jídla venku více vařte, je to levnější. Místo chození do kina si pusťte film doma. Drahé výlety vyměňte za procházky do přírody. Zamyslete se, jestli doma nemáte něco, co by se dalo prodat – fotoaparát, který už nikdo nevyužívá, potápěčské vybavení, i když už vás tento koníček přestal bavit atd.

Určitě se snažte najít si nějaký zdroj příjmu. Může jít například jen o dočasnou brigádu, výpomoc někde ve skladu či za pokladnou. Berte každou práci, situace na pracovním trhu v současné době není příliš příznivá a nemůžete dlouhodobě fungovat jen díky půjčkám. Jít uklízet v současné době není žádná hanba. Naopak ukážete, že jste schopní se o sebe postarat i v nelehkých časech.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.