30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Zlato vás ochrání před inflací

S inflací se dá bojovat, jen se musí vědět jak na to. Efektivním nástrojem je třeba investiční zlato!

Inflace v meziročním srovnání stoupla o více než 4 procenta, což je nejvíce od roku 2008. Na vině jsou především rostoucí ceny bydlení. Rostou ale i ceny potravin, pohonných hmot a stavebního materiálu. V některých případech dokonce i o sto procent. A dle slov finančních expertů bude hůř.

Nebojte se inflace!

Z ekonomického hlediska zkrátka nezažíváme zrovna dobré období, jak se můžeme přesvědčit při každé návštěvě supermarketu i benzinové pumpy. Velkou ránu ale dostávají i naše úspory, které, leží-li nečinně ladem, ztrácejí svou hodnotu. Přitom tomu tak být nemusí. Pokud je správně investujete.

Když investovat, tak chytře

Upozorňujeme na pojem správné, nebo ještě lépe chytré investování. Ne všechny investiční nástroje takové v současné době jsou. Jako například nemovitosti, jejichž ceny se na inflaci výrazně podílejí. Ale také umělecké artefakty stejně jako další drahé kovy jako například stříbro. K ceně všech těchto komodit si musíte přičíst daň z předané hodnoty ve výši 21 procent, o něž se vám jejich koupě prodraží. Ne však u zlata, které je od DPH oproštěné. A to je samozřejmě pro investory velké lákadlo.

Cena zlata je v podstatě stálá

Dalším pozitivem, která při inflaci hraje zásadní roli, je stálá cena, kterou si zlato v dlouhodobém horizontu udržuje. Ta neklesá ani neroste. Obchodovat s ním navíc můžete kdekoliv na světě. Specifika v jednotlivých zemích se však trochu liší. Zatímco u nás se mezi investory největší oblibě těší světové proslulé, a přitom cenově dostupné švýcarské zlaté slitky značky Argor Heraeus (nezaměňujte s německou rafinérií Heraeus) a diskrétnější zlaté mince Wiener Philharmoniker, u našich slovenských sousedů vedou zlaté cihličky ve váze jedné unce (1 Oz) a vyšší. A s oblibou obchodují právě s českými prodejci zlata. V Čechách totiž zlato nakoupí levněji než ve své domovině.

Slováci nakupuj v Čechách

„Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země a proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně,“ vysvětluje Kamila Bantová ze společnosti Zlate-mince.cz, která se obchodováním se zlatem zabývá již od roku 2003.

Svatováclavské dukáty pro sběratele

Stabilní je také poptávka po zlatých dukátech, které mají navíc významnou sběratelskou hodnotu. Vydávají se totiž v omezeném nákladu například jen několik set kusů. A ty svatováclavské dokonce v tradiční velikosti a ryzosti, kterou ustanovil před mnoha sty lety český panovník a římský císař Karel IV. Tehdy se dukáty razily ze zlata těženého na našem území v Jílovém u Prahy. Pro patrioty upřednostňující národní charakter těchto dukátů, tak jsou jasnou volbou.

Rekordní zájem o investiční zlato

Obě země však mají jedno společné. Rekordní zájem investorů o investiční zlato jako takové. Již zmíněná společnost Zlate-mince.cz, která na téže adrese provozuje i e-shop se zlatem, za poslední rok zaznamenala dokonce nejvyšší příliv nových klientů za dobu své existence. „Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká zakladatel e-shopu Pavel Trtík.

Upozaděné stříbro

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Pavel Trtík. Naopak poklesla poptávka po investičním stříbru. Důvodem je již zmíněné DPH, od něhož stříbro bohužel oproštěné není. Naštěstí máme zlato!

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.