30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Jak na zdanění kryptoměn v ČR

Také kryptoměny podléhají zdanění. Co byste měli vědět, než do této sféry proniknete? Jaké jsou sazby daně?

Kryptoměny a daně v tuzemsku

Bitcoin a další digitální měny zažívají raketový vzestup. Pro řadu lidí jde o lákavou investiční příležitost. Je však nutné vědět, že zisk z kryptoměn je nutné řádně zdanit. A to i navzdory anonymitě jejich majitelů.

Z pohledu daní a tuzemské legislativy spadají kryptoměny do kategorie nehmotného movitého majetku. Nejsou totiž na základě stanoviska České národní banky zařaditelné k platebním prostředkům.

Pokud vám bude z kryptoměny plynout zisk, přiřadí se v souladu s ustanoveními zákona o dani z příjmu k tzv. ostatním příjmům. To znamená povinnost zdanit rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

Příjmy tedy určitě nejsou od daní osvobozeny jako v některých případech u prodeje hmotných movitých věcí nebo prodeje cenných papírů. V případě kryptoměn vám nepomůže ani držet je nejméně po dobu 3 let, jako je tomu u akcií.

Pokud tedy kryptoměnu směňujete za standardní peníze, musíte i odvést daň. V případě, že dojde ke směně kryptoměn za jinou kryptoměnu, zboží nebo službu, vztahuje se na toto daňová povinnost rovněž a zdanění kryptoměny je třeba řešit.

Daňové zatížení činí u fyzických osob 15 %, zatímco u právnických osob je stávající sazba daně z příjmu stanovena na 19 %. V případě vysokopříjmových osob však může výše daně dosáhnout až 23 %.

Pokud byste daň nezaplatili, hrozí vám její doměření od finanční správy. Dále byste museli zaplatit penále ve výší 20 % z doměřené daně. Platí se navíc i úrok z prodlení ve výši 14 % plus repo sazba ČNB.

Zdanění kryptoměn mimo ČR

Ne všude na světě pochopitelně funguje zdaňování kryptoměn stejně jako v tuzemsku. Většina jurisdikcí nějakým způsobem kryptoměny zohledňuje a do zdanění je zahrnuje.

Existují však i státy, které můžeme označit jako kryptoměnové daňové ráje. V těchto zemích bývá zisk z kryptoměn od daní zcela osvobozen a celá sféra nepodléhá žádné zvláštní regulaci.

Například v Hong Kongu podléhají právnické osoby tzv. dani z profitu. Ta u menších společností činí 8,25 % a větších 16,5 %. u fyzických osob je nastavena progresivní daň v rozmezí 2 až 17 %.

Není to však jen výsadou vzdálenějších zemí. Vstřícně se ke kryptoměnám staví i některé evropské země. Například v Portugalsku obchodování kryptoměn zdanění u fyzických osob nepodléhá vůbec. Obyvatelé této jihoevropské země navíc mohou přijímat platby v kryptoměnách, aniž by tyto transakce byly předmětem zdanění. Firmy však daně z kryptoměn i zde platí.

Pro právnické osoby je z pohledu danění kryptoměn zajímavý například Singapur. Pokud splní předepsanou časovou lhůtu, daně z kryptoměn se jich netýkají. V sousedním Německu daně platí opět právnické osoby, avšak osoby fyzické po splnění časového testu nikoli.

Podobná situace jako v ČR je i na sousedním Slovensku. Zde se musejí kryptoměny danit po každé směně nebo prodeji.

 

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.