30 free spins od Mostbet je speciální bonus, který zvyšuje vaše šance na výhru.
Home » Investice

Nejobchodovanější kryptoměny

O kryptoměnách se v poslední době mluví hodně, a to především v souvislosti s kolísáním hodnoty Bitcoinu. Přestože jsou tyto elektronické peníze součástí ekonomického světa už nějakou dobu, mnoho lidí o nich nemá žádný přehled. A není divu. Světu kryptoměn totiž člověk buď propadne, nebo ho naprosto mine. Pokud vás zajímá, s jakými kryptoměnami se nejčastěji obchoduje, čtěte dál.

Co jsou kryptoměny?

Ačkoliv se kryptoměny tváří jako typ digitální měny, jedná se vlastně o nehmotnou movitou věc. Jsou to elektronické peníze, které se opírají o asymetrickou kryptografii. Ta zajišťuje šifrování a dešifrování informací s odlišnými klíči a díky jejímu vzniku existuje například elektronický podpis nebo nepopiratelnost zprávy.

Kryptoměny využívají ke své výrobě a platebním transakcím síť počítačů a individuálních uživatelů, kteří dávají k dispozici určitou část výkonu svého počítače. Jednotky kryptoměny tak neexistují jako fyzické mince a bankovky, ale jsou to vlastně zápisy v paměti počítače. Nejznámějším zástupcem je právě často zmiňovaný Bitcoin.

Nejobchodovanější kryptoměny

Na specializovaných burzách je možné narazit na více než 1600 různých kryptoměn. To především proto, že každý, kdo rozumí technologii blockchainu, může spustit vlastní kryptoměnu. V tomto článku se podíváme na šest těch nejoblíbenějších.

Bitcoin

Jak už bylo řečeno, Bitcoin je nejznámějším zástupcem kryptoměn. Roku 2008 jí vytvořil člověk pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Nejedná se však o skutečnou osobu a tak nikdo neví, kdo tvůrcem Bitcoinu vlastně původně je.

Bitcoin se liší od většiny měn hlavně tím, že není závislý na důvěře k jeho centrálnímu vydavateli ani prostředníkovi – bance, státu. Měna je závislá na široké komunitě. Je také dopředu nastaveno, že se do oběhu může dostat 21 000 000 BTC. Poté bude těžba navždy zastavena.

Ethereum

Autorem platformy a kryptoměny je Vitalik Buterin a síť byla úspěšně spuštěna v roce 2015. Měna funguje na stejném principu jako BTC a někdy se jí říká „Bitcoin 2.0“. Ethereum se ale liší v jedné specifické věci.

Slouží totiž ke zdokonalení chytrých kontaktů. Chytrý kontakt je protokol nebo software, který ověřuje a vynucuje vyjednání nebo provedení nějakého kontraktu za pomoci kryptografického kódu. Fungování tak není omezeno pouze na transakci měny.

Je v ní možné vytvářet chytré kontakty, které provádějí to, co jejich tvůrce nastaví. Transparentním a nekonfliktním procesem se tak dají vyměnit peníze, majetek, akcie nebo další věci bez zásahu právníků, notářů nebo jiné třetí strany.

Ripple

Za vznikem (2012) stojí Chris Larsen, Jed McCaleb, Arthur Britto a David Schwartz. Původně se měna jmenovala XRP a někdo používá toto označení dodnes.

Na rozdíl od předchozích jmenovaných kryptoměn nevzniká Ripple postupným těžením. Plný počet XRP byl totiž stvořen již při vzniku sítě. Každý měsíc je pak do sítě uvolněna jedna miliarda této měny.

Ripple má spoustu klientů z oblasti financí. Software jim umožňuje pohodlný mezinárodní převod peněz. XRP funguje jako přestupní měna mezi národními měnami, takže se nemusí řešit likvidita těchto převodů.

Litecoin

Litecoin založil v roce 2011 Charlie Lee – zaměstnanec Google. Hlavním rysem LTC je použití algoritmu scrypt, který slouží k potlačení hardwarové náročnosti těžby kryptoměny. Těžba vyžaduje k výpočtu velké množství paměti.

Oproti Bitcoinu je možné těžit Litecoin i na slabších zařízeních a k těžbě se dlouhou dobu používaly pouze grafické karty. Další výhodou oproti Bitcoinu je fakt, že jsou s ním spojené menší transakční poplatky. Platit s LTC lze například v českém internetovém obchodě Alza.cz.

NEO

Kryptoměna NEO byla založena v roce 2014 v Číně pod názvem Antshares. Tvůrci jsou Da Hongfei a Erik Zhang. Vzhledem k tomu, že Čína se ke světu kryptoměn nestaví s důvěrou, snažili se vytvořit něco, co by se zamlouvalo jak soukromým společnostem, tak státu.

Největším rozdílem k ostatním kryptoměnám je propojení digitální anonymity s reálným světem. NEO se snaží vyhovět regulacím a je jasné, že stát ani společnosti nebudou anonymní digitální identitu využívat.

Dalším rozdílem je také použití mechanismu konsenzu, který je podobný parlamentní demokracii. Držitelé NEA si volí delegáty a ti musí odhalit svou identitu. Zastupují tak uživatele NEA a tento systém se nazývá Delegated Byzantine Fault Tolerance. V rozhodování je tak sice větší pořádek, nicméně je to vše na úkor decentralizace, která hraje ve světě kryptoměn velkou roli.

IOTA

Kryptoměnu a platební síť IOTA vytvořil David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener a Dr. Serguei Popov. Jejich cílem bylo předělání systému tak, aby škálovatelnost kryptoměn nebyla problémem. S rostoucím počtem uživatelů kryptoměn totiž klesá rychlost transakcí a roste velikost blockchainu, což s sebou nese větší nároky na velikost diskového úložiště.

Jedná se tak o kryptoměnu třetí generace, která je optimalizovaná pro použití internetu věcí. Ten má v příštích letech obsahovat více než padesát miliard chytrých zařízení. Projekt má výborný rozjezd a věří mu i takové společnosti jako Microsoft, Bosch, Samsung nebo Volkswagen.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Peníze a My

www.penizeamy.cz je portál, který vás naučí, jak s penězi hospodařit, jak jich mít více a nemuset si na vše brát půjčky. Investice, spoření, důchod, kreditní karty, ale i ty půjčky jsou témata, o kterých píšeme.